مقدمه
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و گستره ی اختراعات و ابداعات در عرصه تولید چرم مصنوعی، هر روز شاهد ان هستیم که این محصول بازار بزرگتری را تصاحب میکند و با افزایش کیفیت روز افزون تولید چرم مصنوعی عملا تشخیص چزم طبیعی از چرم مصنوعی سخت تر میشود . اما برای تشخیص تفاوت چرم مصنوعی و چرم طبیعی چه باید کرد ؟ هنگام خرید محصولات چرمی چگونه باید به این پی برد که آیا محصولی که در حال خرید آن هستیم چرم طبیعی ست یا چرم مصنوعی ؟ در اینن مطلب 12 راه تشخیص چرم طبیعی و مصنوعی را توضیح میدهیم .
** چند راه تشخیص که همیشه کارگشا نیستند.
ابندا به 5 روش از 12 راه تشخیص چرم طبیعی و مصنوعی میپردازیم که گاهی مفید هستند و میتوانند به ما در تشخیص چرم طبیعی کمک کنند ولی ممکن است با محدودیت هایی روبرو شویم که نتوان همیشه و در هر برخورد با محصولات ساخته شده از چرم آن هارا استفاده کرد . این 5 روش در زیر توضیح داده شده اند.
راه اول : خیلی ها میگویند با نگاه کردن به شناسنامه آن محصول میتوانیم به صحت اینکه محصول از چرم طبیعی ساخته شده پی ببریم اما همیشه همه ی محصولات این شناسنامه را با خود ندارند. خیلی تولیدی ها هستند که از این قبیل شناسنامه ها استفاده نمیکنند .
راه دوم : عده ایی از صاحب نظران هم میگویند از فروشگاه های معتبر خرید کنید که این نظر هم درست و بجاست ولی اول اینکه همه فروشگاه های فروش محصولات چرمی شاید آنگونه که تعریف میشود معتبر نباشند و دیگر اینکه خرید از فروشگاه صاحب برند و سرشناس به دلیل آنکه پول برند خود را میگیرد قیمتی چندین برابر قیمت عرف در بازار چرم دارد و همه بودجه ی خرید از این دسته فروشگاه های برند و سرشناس را ندارند .
راه سوم : عده ایی دیگر در باب قیمت محصول چرمی سخن میگویند که همیشه چند برابر قیمت محصولاتی تولید شده از چرم مصنوعیست . ولی این راه هم کمابیش مطمئن نیست.چرا که شاید محصولی را با قیمت چرم طبیعی بخواهند بفروشند در صورتی که از چرم مصنوعی ساخته شده و اصلا شک کردن به اینکه محصولی که در حال خرید ان هستیم چرم طبیعی ست یا مصنوعی همینجا چند برابر میشود که قیمتی که فروشنده میدهد معادل یک محصول تولیده شده از چرم طبیعی ست ولی از کجا معلوم که مصنوعی نباشد و ما در حال فریب خوردن هستیم ؟
راه چهارم : اگر چرم را فشره کنید و یا انگشت خود را بر ان فرو برید شروع به تغییر رنگ میکند و چروک میخورد و رد این چروک بر روی محصول می ماند ولی در چرم مصنوعی اینطور نیست و این چرم ها بخاطر تولیدشان که بر پایه مواد شیمیایی و نفتی ست خاصیت ارتجاعی دارند و با فشار انگشت تغییر خاصی در آن ها پدید نمی آید .اما مشکل اینجاست که جلوی روی فروشنده نمیتوان با محصولی که هنوز نخریدیم چنین رفتاری بکنیم مگر اینکه از خود وی درخواست کنیم چنین آزمایشی را انجام دهد تا ما مطمئن شویم که محصولی که در حال خرید ان هستیم از چرم طبیعی ساخته شده است.
راه پنجم : برخی دیگر در این باره پیشنهاد میدهند که چرم را بو کنید . بوی چرم متفاوت از بوی چرم مصنوعیست که بوی مواد نفتی را دارد . ولی امروزه با پیشرفت صنعت تولید چرم مصنوعی در کارخانه چرم های مصنوعی معطر با بوی چرم طبیعی نیز تولید میشود که تشخیص را مشکل میکند . پس چه باید کرد ؟ برای پی بردن به تفاوت چرم مصنوعی و طبیعی چه راه هایی وجود دارد ؟
** چند راه که کمک بیشتری در تشخیص چرم طبیعی و مصنوعی به ما میکنند .
در این قسمت به هفت راه دیگر از 12 راه تشخیص چرم طبیعی و مصنوعی اشاره میکنیم که امکان آزمایش و تست آن برای خودتان میسر است و اگر هم نتوانستید یا ممکن نبود میتوانید از فروشنده بخواهید برای اطمینان شما و خاطرجمع شدن شما از خریدتان این آزمایش هارا بر روی سطوح چرمی انجام دهد. این آزمایش ها خسارتی به محصول نمیزند و به همین دلیل به راحتی میتوان در فروشگاه هم آن را چه شما و چه فروشنده انجام دهد.
راه ششم : گرفتن شعله بر روی سطح چرمی
راه حل محک زدن محصول با گرفتن شعله روی سطح چرمی محصول است. اما در هنگام خرید و در فروشگاه جلوی فروشنده نمیتوان چنین کاری کرد . پس بهتر است از فروشنده بخواهید خودش چنین آزمایشی را جلوی شما انجام دهد . اصلا نترسید . شما قرار است چند برابر یک کیف معمولی ساخته شده از چرم مصنوعی برای خرید محصولی که ادعا میشود از چرم طبیعی تولیده شده است هزینه کنید . پس حق دارید از فروشنده برای خرید اطمینان خاطر بگیرید . از فروشنده بخواهید شعله ایی روی سطح آن بگیرد . چرم طبیعی با برخود حرارت شعله هیچ تغییری نمیکند . اگر مدت زیادی شعله روی چرم طبیعی گرفته شود چرم روبه سیاهی میرود و بویی همانند بوی سوختن موی طبیعی از آن ساتع میشود . اما اگر چرم مصنوعی باشد بخاطر اینکه پایه ی تولید چرم مصنوعی مواد نفتی ست که در پتروشیمی فرآوری میشود با برخود حرارت و شعله سریع جمع میشود و تغییر حالت میدهد و اگر این حرارت ادامه یابد موجب اشتعال چرم مصنوعی میشود.
راه هفتم : جنس پشت چرم
یکی از راه هایی که ممکن است بتوان از آن استفاده کرد برسی سطح مقطع قسمت چرمی محصول است . یعنی جایی که بتوان مقطع چرم و پشت چرم را دید. از این جهت بیان شد که ممکن است بتوان از ان استفاده کرد چرا که عمده محصولات که در حوزه چرم مصنوعی و طبیعی تولید میشوند درزبندی شده و آستردوز شده است و امکان دیدن قسمتی که پشت ان مشخص باشد ممکن نیست . اما اگر بتوانیم پشت چرم و یا سطح مقطع آن را ببینیم میتوانیم با اندکی دقت به چرم بودن و یا نبودن محصول پی ببریم . نمونه سطح مقطع و پشت چرم طبیعی و مصنوعی را میتوانید در عکس های زیر ببینید.
راه هشتم : ضخامت ناهمگن
یکی دیگر از راه های تشخیص چرم طبیعی از چرم مصنوعی ضخامت ناهمگن در سطح چرم است. چرم به دلیل اینکه از موجود زنده نشعت میگرد و حیوانات دارای پوستی ناهمگن هستند که در بخشی پوست ضخیم و در بخشی پوست نازک بوده این ناهمگن بودن پوست بعد از فرآوری چرم طبیعی نیز در سطح چرم دیده میشود و به همین دلی محصولاتی که از چرم طبیعی ساخته شده اند در برخی از قسمت های ضخیم بوده و در بخشی دیگر پوسته ایی نازک دارند و این میتواند گواه این باشد که محصول از چرم طبیعی ساخته شده است چرا که چرم مصنوعی به دلیل تولید انبوه کارخانه ایی همانند پارچه و یا برزنت دارای سطح یکدست و یکسانی میباشد.
راه نهم : بازتاب نور
چرم طبیعی به علت ناهمگن بودن سطح و به دلیل اینکه از یک حیوان زنده گرفته شده است دارای بی نظمی هایی در سطح خود میباشد که این بی نظمی ها بعد از فرآوری چرم طبیعی همچنان پایدار می ماند و این عدم یکدست بودن سطح میتواند به کمد شما بیاید. اگر سطح محصول تولیده شده از چرم طبیعی را جلوی نور بگیرید بازتابی نامنظم و مات دارد و نور را یکدست و یکسان بازتاب نمیدهد و به این دلیل میتوان از ان برای تشخیص چرم طبیعی از مصنوعی کمک گرفت .
راه دهم : بافت روی چرم
یکی دیگر از مزیت های ناهمگن بودن سطح چرم این است که دارای بافت، طرح و نقش یکسان نیست . برخی قسمت های چرم طبیعی ممکن است پر از شیارها و ترک ها باشد ولی برخی دیگر از قسمت های آن میتواند صاف و بدون خط و خال باشد و همین موضوع میتواند راه محک خوبی برای فهمیدن تمایز چرم طبیعی و مصنوعی باشد . چرم مصنوعی به دلیل تولید در کارخانه و استفاده از قالب مخصوص همواره بافتی و نقشی تکرار شونده دارد . اگر طرح و نقشی روی آن باشد قطعا تکرار شده است و نظم هندسی موجود در سطح محصول میتواند گواهی دهد محصول از چرم مصنوعی تولید شده اشت . ولی طرح ها و نقوش روی چرم به دلیل نداشتن سطح یکسان همواره نامنظم است و هیچ نظم هندسی تکرار شونده در ان دیده نمیشود.
راه یازدهم : لمس کردن چرم
یک راه دیگر در پی بردن به طبیعی بودن چرم بکار رفته در یک محصول لمس آن است . ماهیت چرم به دلیل اینکه از یک حیوان جاندار برگرفته شده گرم است.ولی چرم مصنوعی چون ساخته و پرداخته ماشین آلات و کارخانه جات است طبع سردی دارد . البته این نیاز به این دارد که شما بارها و بارها با چرم طبیعی سرو کار داشته باشید . به بازار چرم فروش ها مراجعه کنید انواع چرم های طبیعی و مصنوعی را لمس کنید رفته رفته در شناخت آن ها مهارت پیدا خواهید کرد .
راه دوازدهم : ریختن آب روی محصول
راه دوازدهم از 12 راه تشخیص چرم طبیعی و مصنوعی این است که چرم طبیعی به دلیل داشتن منفذ ها و روزنه های میکرونی که بر روی سطح خود دارد نم و رطوبت را جذب میکند چرا که ماهیت رفتاری آن همانند پوست است چرا که از پوست گرفته شده . اما چرم مصنوعی به دلیل داشتن پایه ی نفتی رفتاری همانند پلاستیک داشته و عایق رطوبت بوده و ذره ایی از آب و نم را جذب نمیکند.
تا به اینجا 12 راه تشخیص چرم طبیعی و مصنوعی را بررسی کردیم و در مورد آن ها توضیحاتی دادیم که امیدواریم بتواند برای شما کارگشا باشد و شمارا از خرید خودتان مطمئن ساز که محصولی که در حال خرید آن هستید چرم طبیعی ست و یا چرم مصنوعی . در مقاله 12 راه تشخیص چرم طبیعی و مصنوعی ما سعی کردیم با نگاهی تازه تر از گذشته به تشخیص این دو محصول پر مخاطب بپردازیم. بعد از کمی کلنجار رفتن و دیدن هرچه بیشتر انواع چرم طبیعی و مصنوعی شما کم کم مهارت پیدا میکنید تا با نگاه و لمس محصول به هویت مواد اولیه ی آن پی ببرید.